Restauratie Sint Josephkerk voltooid

déWeekkrant.nl

 

Groot Roosendaal

Restauratie is voltooid

  • 22 jun 2011

Door: José Notenboom

ROOSENDAAL – “Het ei is gelegd. Weliswaar niet door een kip, maar door een haan”, grapte pastor Fons van Hees voordat hij de nieuwe torenhaan voor de Sint Josephkerk inzegende.

Het plaatsen van de nieuwe haan op de toren had de afsluiting moeten worden van het restauratieproject. De verwachte slechte weersomstandigheden deden de aannemer echter besluiten geen risico te nemen. De rest van het feestelijk programma ging zaterdagmiddag gewoon door. “Toch zal ik blij zijn als het zover is, want ik mis hem echt”, meldt buurtbewoner Geert van Tilburg. “De haan bepaalde altijd mijn doel als ik ging fietsen. Met tegenwind weg en met wind mee terug naar huis.”
Een kleine drie jaar duurden de restauratiewerkzaamheden aan de bijna 90 jaar oude kerk. “Het is een mooi gebouw, maar het heeft ons veel kopzorgen gebracht.” Frank van der Linden, hoofd van de afdeling bouwzaken van het bisdom Breda kan er inmiddels mee lachen. “Met name de rechtstaande dakpannen en de constructie van de koepel, waarmee architect Hurks destijds veel waardering oogstte, bleken het struikelblok voor de restauratie. In onze tientallen bouwvergaderingen met aannemer De Bonth van Hulten werd gelukkig in goed overleg voor elk probleem een creatieve oplossing gevonden. Daardoor kan de kerk nu weer tientallen jaren mee.”
De restauratie van de buitenzijde van de kerk is voltooid maar nog niet afbetaald. Komende vrijdagavond en zaterdagochtend worden er in de kerk weer tienduizenden boeken en platen te koop aangeboden ten bate van het restauratiefonds.