Hurkspand van sloop gered

 

Hurkspand van sloop gered

Afbeelding

28 mrt 2008, 07:29 – ROOSENDAAL – door Paulus Smits paulus.smits@bndestem.nl Een uit 1928 daterend landhuis van de Roosendaalse architect Jacques Hurks blijft behouden.

Na overleg met de gemeente ziet de eigenaar van de villa aan de Nispensestraat 79 – met authentiek tuinhuis – af van sloop en nieuwbouw.Dat heeft een opgeluchte wethouder Steven Adriaansen gistermiddag bekendgemaakt.Afgelopen weekeinde werd bekend dat de aanvraag voor een bouwvergunning voor het huis ter inzage lag. Sloop en nieuwbouw konden op breed verzet rekenen, zo is de afgelopen maanden duidelijk geworden. Aantasting van het erfgoed van de Roosendaalse architect Hurks – waarvoor zelfs een speciaal genootschap in het leven is geroepen – ligt erg gevoelig. De talloze panden in de stijl van de Amsterdamse School (onder meer in de Ludwigstraat te vinden) genieten vrijwel allemaal een beschermde status als rijks- of gemeentelijk monument.Het huis aan de Nispensestraat behoorde nog niet tot een van de beschermde categorieën. Daarom kon de gemeente de sloopaanvraag niet zonder meer afwijzen, dat zou tot een juridisch steekspel kunnen leiden. Stille diplomatie heeft er nu toe geleid dat de eigenaar afziet van zijn bouwplannen. Hij heeft zich onder meer laten overtuigen door aan de gemeente uitgebrachte rapportages. Daarin staat dat het pand ‘cultuurhistorisch van waarde is als onderdeel van vroeg-twintigste-eeuwse bebouwing van de Nispensestraat’. Ook is het van waarde ‘vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering, in zowel interieur als exterieur’. Het is, aldus een rapport, ook een vrijwel ongeschonden voorbeeld van het vroege oeuvre van Hurks.De eigenaar krijgt van de gemeente een vergoeding voor de kosten die hij heeft gemaakt voor de afgeblazen nieuwbouw. Adriaansen gaat zich nu inspannen om het pand, en nog 144 andere waardevolle panden in de gemeente, tot monument te verheffen.

Secretaris Frans van Oorschot van het Hurksgenootschap reageerde gistermiddag opgetogen. “We maakten ons toch nog zorgen na de publicatie van de aanvraag voor de bouwvergunning. Maar met deze afloop zijn we dik tevreden.”

© BN DeStem, op dit artikel rust copyright.