Hurks in fotoboek Amsterdamse School

déWeekkrant.nl

Groot Roosendaal

Roosendaal ook in fotoboek over Amsterdamse School

 

  • 31 aug 2011

Door: José Notenboom

ROOSENDAAL – In Amsterdam werd vorige week het boek “De Amsterdamse School, verbeelde idealen” gepresenteerd. Een fotoboek met bijzondere bouwwerken, niet alleen in Amsterdam, maar ook in Roosendaal.

Enkele jaren geleden legde Frans van Oorschot van het Roosendaalse Hurksgenootschap contact met Alice Roegholt, directeur van Museum Het Schip in Amsterdam. Haar museum richt zich op architectuur in de stijl van de Amsterdamse School. Opvallend in deze bouwstijl zijn de versieringen in de bakstenen gevels en het rijke kleurgebruik in glas-in-loodramen en tegeltjes. Van Oorschot wees Alice Roegholt op het in Roosendaal en omgeving aanwezige erfgoed van architect Jacques Hurks (1890-1977). De museumdirecteur was meteen enthousiast. Dat was het begin van een warme vriendschap tussen beide organisaties.
Toen in Amsterdam plannen opborrelden voor een fotoboek over deze bijzondere bouwstijl, werden ook de Roosendaalse architectuurliefhebbers daarbij betrokken. Het resultaat is een 224 pagina’s tellend kleurrijk boek met meer dan vierhonderd verrassende foto’s van Floris Leeuwenberg. Alice Roegholt en Menno Jonker hebben de foto’s voorzien van een korte en duidelijke toelichting. Het grafisch ontwerp is van Maarten Evenhuis.
De bouwstijl Amsterdamse School ontstond weliswaar in Amsterdam, maar de vernieuwende kunstenaars in het begin van de vorige eeuw wisten met hun bijzondere vormen en kleuren jonge architecten en vormgevers door het hele land te inspireren. Eén van hen was Jacques Hurks. Diverse huizen in de Ludwigstraat en Nispensestraat zijn daarvan bekende voorbeelden, maar Hurks was ook het creatieve brein achter veel arbeiderswoningen in de Sint Joseph- en Fatimawijk.
Fotograaf Floris Leeuwenberg reist vanuit zijn woonplaats Amsterdam de hele wereld over om de mooiste plaatjes te schieten. Zijn internationale reisreportages verschenen in tientallen tijdschriften in binnen- en buitenland. In de afgelopen jaren mocht hij diverse prestigieuze prijzen in ontvangst nemen voor zijn fotowerk.

DSC01143.JPE weergeven in diavoorstelling
Voor zijn nieuwste boek bracht hij in het afgelopen jaar enkele bezoeken aan Roosendaal, waarbij leden van het Hurksgenootschap hem kennis lieten maken met het werk van architect Jacques Hurks. Op diverse locaties in de regio fotografeerde Floris gevels, interieurs en details van gebouwen die in de eerste helft van de vorige eeuw door Hurks werden ontworpen. In het boek zijn foto’s opgenomen die hij maakte van de Gerda Hoeve in Schijf, tegenwoordig bekend als ijsboerderij, van een woonhuis in de Brugstraat en van de Sint Josephkerk in Roosendaal.