Voor zondag 4 juni hebben we een excursie naar Rotterdam op het programma staan. We bezoeken die dag drie bijzondere projecten die dateren uit de glorietijd van Jacques Hurks. Desondanks zijn de bouwstijlen compleet verschillend.
Bezoek aan Van Nelle fabriek met rondleiding door gidsen
Van Nelle werd gebouwd tussen 1927 en 1930 en was bijna 70 jaar in gebruik als fabriek voor koffie, thee en tabak. Het gebouw wordt beschouwd als het voornaamste industriële monument in Nederland en is in 2014 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De fabriek dateert uit een tijd waarin volop technische en maatschappelijke ontwikkelingen gaande waren. Met veel beton, staal en glas creëerden de architecten Brinkman en Van der Vlugt een moderne en lichte werkruimte: de eerste daglichtfabriek in Europa. Daarmee werd het een van de meest aansprekende voorbeelden van het Nieuwe Bouwen, de architectuurstroming die de nadruk legde op functionaliteit en minder aandacht had voor versieringen.
In die periode begon juist wat meer aandacht te komen voor hygiëne op de werkvloer. Het was ook de tijd waarin het nog niet gebruikelijk was dat mannen en vrouwen samen in een bedrijfsruimte werkten, maar bij Van Nelle werd daar heel voorzichtig een begin mee gemaakt. De gidsen zullen ons laten zien welke oplossingen de architecten hadden voor deze nieuwe problemen.
Bij de renovatie in 2000 ontstonden er ruimtes voor vergaderingen, congressen en evenementen en werd het gebouw in gebruik genomen door creatieve ondernemers.
Lunch in Restaurant Courzand
Gebouwd in 1915 als feest- en ontspanningsgebouw voor de inwoners van het tuindorp Heijplaat. Tegenwoordig is hier een café-restaurant gevestigd in de oorspronkelijke art decostijl.
Hier is een lunch gereserveerd en we hebben de gelegenheid deze locatie goed te bekijken.
Rondleiding tuindorp Heijplaat door professioneel verhalenverteller Nico Prins
Het havendorp Heijplaat ontstond aan het begin van de 20ste eeuw op initiatief van de vooruitstrevende directeur van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, die er niet in slaagde voldoende personeel aan te trekken voor zijn afgelegen scheepswerf. Heijplaat werd een wijk met 311 huizen, een school, een winkel, een badhuis, een feestzaal en vooral veel groen. Later werden daar voor de verschillende stromingen ook nog eens drie kerken aan toegevoegd. Op die manier werden arbeiders uit de verre omtrek verleid ‘op Heijplaat’ te komen wonen en werken.
Hoewel alle arbeiderswoningen even groot moesten zijn, slaagde de Amsterdamse Schoolarchitect Jan Baanders erin veel variatie aan te brengen met houten geveldecoraties, uitspringende bakstenen, verschillende kapconstructies, erkers en tuinmuurtjes. Aan de rand van de wijk kwamen grotere woningen voor het kantoorpersoneel. We gaan ontdekken hoe het klassenverschil terug te zien is in de bouw.
De werf bestond van 1902 tot 1996 en had in zijn glorietijd 7000 werknemers. Er werden honderden schepen gebouwd.
Na sluiting van de werf verdwenen geleidelijk ook de oorspronkelijke arbeiders en kregen de winkels en kerken een andere bestemming, maar nieuwe bewoners brachten de levendigheid terug in de wijk. De huidige gebruikers van de gerenoveerde gebouwen geven invulling aan de oorspronkelijke naam: de afkorting RDM staat tegenwoordig voor Research, Design en Manufacturing.
Wilt u mee? Dan ontvangen we graag uiterlijk 1 mei via hurksgenootschap@gmail.com uw aanmelding met vermelding van de namen van de deelnemers. De kosten voor deze excursie bedragen € 68 per persoon en dienen tegelijk met de aanmelding voldaan te worden op IBAN NL43 RABO 0340 8841 50 ten name van stichting Hurks Genootschap Roosendaal. In dit bedrag zijn de betaling van de busreis, entree, lunch en gidsen inbegrepen. We hebben plaats voor 50 deelnemers.