ERSA filmt Hurks

déWeekkrant.nl

Groot Roosendaal

ERSA maakt documentaires in Roosendaal en haar omgeving

 

  • 10 aug 2011

Door: José Notenboom

ROOSENDAAL – Filmclub ERSA is druk bezig met een nieuw project. In kleine groepjes werken de amateurfilmers aan documentaires over uiteenlopende onderwerpen die allemaal opgenomen worden in Roosendaal of directe omgeving. De resultaten zullen te zijner tijd in de City-bioscoop vertoond worden.
De amateurfilmers aan het werk.

De amateurfilmers aan het werk.
FOTO: Aad Meijer Studio TKST&BLD

 

Met haar zestig leden is ERSA de grootste filmclub in heel Noord-Brabant. Toch hecht voorzitter Ruud Scheidel daar niet zoveel waarde aan. “Kwaliteit is bij ons veel belangrijker dan kwantiteit” zegt hij daarover. “Door in een gezellige sfeer bezig te zijn met een gezamenlijke hobby, proberen we steeds iets van elkaar te leren.”

Project Speelfilm

Twee jaar geleden werkten de leden voor het eerst in groepjes aan het project Speelfilm. Die formule bleek voor herhaling vatbaar. Deze keer worden er acht informatieve films gemaakt. Soms lijken de documentaires elkaar te overlappen, als verschillende clubjes filmers op dezelfde plaats komen om opnamen te maken.
De Gerda Hoeve in Schijf is zo’n plaats. Die wordt bezocht door filmers die in overleg met het Hurksgenootschap een documentaire maken over de beeldbepalende vooroorlogse gebouwen van architect Hurks in Roosendaal en omgeving. Een andere groep maakt op deze boerderij een documentaire over boeren die een andere invulling zoeken voor hun bedrijf. Bij hen ligt de nadruk op de melkveehouderij die een recreatieve functie krijgt. De Gerda Hoeve staat immers tegenwoordig in de verre omtrek bekend als ijsboerderij.
Ook op de oude begraafplaats aan de Bredaseweg komen twee groepjes filmers elkaar tegen. Toch zal ook dit resulteren in twee heel verschillende documentaires, de ene over het werk van de vrijwilligers die oude graven herstellen, de ander over de geschiedenis van bekende Roosendalers. Leuk detail hierbij is dat de laatste groep Joost Prinsen, zoon van de voormalige burgemeester die hier begraven ligt, bereid heeft gevonden de commentaarstem in te spreken.

Wekelijks bijeen

In de kelder van het Da Vinci College aan de Laan van België komen de ERSA-leden al zestien jaar wekelijks bijeen.

Grote verschillen

Het ene lid werkt met eenvoudige apparatuur, terwijl een ander de nieuwste snufjes uitprobeert. Ook in het kennisniveau van de filmers zitten grote verschillen. Dat zorgt ervoor dat ze elkaar aan kunnen vullen en van elkaar kunnen leren.

Diverse leden leveren regelmatig hun bijdrage aan producties waar de Roosendaalse bevolking plezier aan beleeft.