Artikel BN/De Stem: Architect Hurks kijkt tevreden toe

 

Architect Hurks kijkt tevreden toe

Foto’s
1
Afbeelding
Bjorn Zagers en Ajoub Rais bij de sjoelbak. De kinderen konden een puzzeltocht door de wijk doen en daarna in de Josephkerk meedoen aan een Vlaamse kermis. foto Cindy Joos/het fotoburo

ROOSENDAAL – Jac. Hurks kijkt verbaasd de door hem ontworpen Sint Josephskerk in. ‘Gisteren al die kinderen die hier ronddolden en nu vandaag swingt het in het Godshuis de pan uit….’ lijkt hij te denken.

De man die in 1923 de opdracht kreeg om de kerk te bouwen, had waarschijnlijk niet kunnen bevroeden dat het er anno 2009 zo vrolijk aan toe zou gaan in het statige gebouw aan de Sint Josephsstraat.Zaterdag en zondag stond alles op zijn kop om geld bijeen te krijgen voor de inmiddels gestarte restauratie van de kerk. Daar is 1,7 miljoen mee gemoeid. Een miljoen komt van de provincie; het parochiebestuur moet zelf nog zeven ton bij elkaar zien te krijgen. Ondertussen is er drie ton binnen. Afgelopen weekend waren er allerlei activiteiten om de meter achter in de kerk weer meer te laten stijgen. Zaterdag waren de kinderen de baas in de 85-jarige kerk. Ze konden een puzzeltocht door de wijk doen en daarna meedoen aan een Vlaamse kermis. Een van de spelletjes was ‘haantje prik’, waarbij de kinderen geblinddoekt een haan op de toren moesten prikken.De echte haan is er niet meer. Begin januari vorig jaar gestolen, weet Jan Jongmans. De man die werkelijk alles wat er in Roosendaal gebeurt, met zijn camera vastlegt, gaf bezoekers tekst en uitleg over de uitvoerige restauratiewerkzaamheden.

“Maak je borst maar nat”, zei hij tegen Hans Traets, bestuurslid van de OLV-kerk op de Kade, die meer dan geïnteresseerd de foto’s bekeek. “Jullie kerk is bijna eens zo oud en de schade nog veel groter.”

Aileen (9), Steff (9) en Anne (7) van de Joseph-basisschool wisten heel goed waarom de Vlaamse kermis werd gehouden. “Voor de restauratie. Pastor Cas is dat op school komen vertellen.” Als het aan pastor Van Beek ligt, worden er nog heel veel acties gehouden. Een ervan ligt al vast, een sing in met daarbij een kerstmarkt.

Gisteren klonk er ook muziek, maar van een heel andere aard dan kerstliederen. Het Regio Orkest West-Brabant zorgde voor een swingende middag. Die was tevens bedoeld om de vrijwilligers en sponsors te bedanken. Jac. Hurks, wiens werk voor Roosendaal achterin de kerk te zien is op een mini-expositie, keek vanaf zijn foto tevreden toe.

© BN DeStem, op dit artikel rust copyright.