Architectuurlezing Amsterdamse School in Japan

Alice Roegholt is emeritus directeur van museum Het Schip in Amsterdam en is onlangs geridderd in de orde van Oranje Nassau voor het op de kaart zetten van De Amsterdamse School. Op vrijdagmiddag 17 januari zal zij in Roosendaal een lezing geven.

De Amsterdamse School is een stijl in de bouwkunst die als reactie op de zogenaamde neostijlen te zien is. De bouwwijze was expressief, met veel siermetselwerk van handvormstenen. Ook wordt de stijl gekenmerkt door grillige kozijnvormen in zwaar hout, vaak laddervensters met meerdere horizontale roeden, ramen in glas-in-lood en accenten bij deuren, portieken en doorgangen.

Alice Roegholt organiseerde in 2023 in museum Het Schip een tentoonstelling over de Japanse architect Sutemi Horiguchi onder de titel “1923: Horiguchi ontmoet de Amsterdamse School”.
In de catalogus bij deze tentoonstelling schreef de hedendaagse en wereldberoemde Japanse architect Kengo Kuma (em. prof. Graduate School of Engineering aan de Universiteit van Tokio) dat Sutemi Horiguchi met zijn materiaalgebruik en aandacht voor de natuur zijn tijd ver vooruit was. Precies honderd jaar na Horiguchi’s publicatie over de Nederlandse architectuur is hij actueler dan ooit. De uitgebreide (Engelstalige) catalogus is te koop à € 22,50.

Alice zal in haar lezing reflecteren op de reis door Europa die de jonge Japanse architect Sutemi Horiguchi in 1923 maakte om de moderne architectuur te bekijken. Vanuit Parijs kwam hij via Roosendaal ons land binnen. Tijdens zijn treinreis naar Amsterdam ontmoette hij een man die hem alles over de nieuwe architectuur in de toenmalige uitbreidingswijken vertelde: De Amsterdamse School. Van alles dat hij had gezien had deze bouwstijl hem het diepst geraakt.

Het onderzoek naar de reis van deze jonge Japanse architect heeft veel bijzondere kanten. Aan de ene kant is er navolging in Japan gekomen. Daarnaast leidde het ook tot het inzicht dat de Amsterdamse School al beïnvloed was door de Japanse traditionele architectuur. Sutemi Horiguchi heeft zichzelf herkend in de architectuur van de Amsterdamse School. Als medeoprichter van de Japanse Bunriha-architectuurbeweging was hij het eens met de visie van de Amsterdamse School dat architectuur kunst zou moeten zijn.

De lezing wordt gehouden in Parrotia, Markt 54a, Roosendaal. De aanvang is om 14.00 uur (inloop vanaf 13.30). De entreeprijs bedraagt € 10,00 p.p. (contant te voldoen).

Wilt u verzekerd zijn van een plekje, reserveer dan nu alvast via info@hurksgenootschap.nl. Wij beloven u een interessante middag.