14 en 15 september: Open Monumentendag

Zaterdag 14 september: wandeling Jacques Hurks

Zoals je van ons de afgelopen jaren gewend bent, wandelen we met Open Monumentendag door de binnenstad van Roosendaal om geĆÆnteresseerden te wijzen op de bijzondere kenmerken van de woonhuizen van architect Jacques Hurks.
Wie aan wil sluiten kan zich om 11 uur melden in de Hurkskamer, grenzend aan de hal van bibliotheek VANnU.

Informatie over architect Hurks in bibliotheek VANnU.

Zondag 15 september: Monumentenfietstocht

Op zondag 15 september maken we een fietstocht die ons voert naar Amsterdamse Schoolprojecten in de regio. We bezoeken de Oude Buisse Heide bij Achtmaal en de Gerda Hoeve in Schijf. Vanwege de verkeersveiligheid is het aantal deelnemers beperkt. Vooraf aanmelden is daarom noodzakelijk en kan via hurksgenootschap@gmail.com.
Deelname is gratis, met dien verstande dat ieder zelf zijn/haar eigen lunch meebrengt en consumpties afrekent.

We verzamelen vanaf 10.00 uur in Brugstraat 23, waar architect Jacques Hurks omstreeks 1930 een sfeervolle aanbouw realiseerde. Om 11.00 uur stappen we op de fiets. Onderweg zal natuurgids Pierre van Overveld toelichting geven bij flora en fauna.
Op het magische landgoed dat ooit van het kunstenaarsechtpaar Richard en Henriƫtte Roland Holst was, opent Natuurmonumenten speciaal voor Open Monumentendag de deuren van het Atelier, de Herenkamer en de schuren. Ontdek met monumentengids Ad de Klerk de geschiedenis van het landgoed en de landarbeiders, blader door het gedigitaliseerde gastenboek van het echtpaar, zing mee met de volksmuziek, geniet van een demonstratie buiten koken en koop wat groenten en fruit uit de nabij gelegen moestuin.
Op de terugweg krijgen we een exclusief kijkje in de deze zomer gerestaureerde stal van IJsboerderij de Gerda Hoeve in Schijf. Omstreeks 15.30 uur verwachten we weer terug te zijn.

Alles bij elkaar een programma dat mooi aansluit bij het thema van dit jaar: Plekken van Plezier.

De gerestaureerde stal van de Gerda Hoeve.