Open Monumentendag

Nieuwsbrief september 2015

 

Op Open Monumentendag – in Roosendaal op zaterdag 12 september – openen bijzondere gebouwen hun deuren. Het thema is dit jaar Kunst en Ambacht. Daarom zullen op diverse locaties regionale kunstenaars en ambachtslieden aan het werk zijn. Een volledig overzicht daarvan vindt u in de folder die verkrijgbaar is bij de VVV en bij de opengestelde gebouwen. Voor het landelijk overzicht kunt u terecht op www.openmonumentendag.nl.

 

Op drie plaatsen in Roosendaal zal het erfgoed van architect Jacques Hurks onder de aandacht gebracht worden:

Deze keer nemen we u mee voor een wandeling langs woonhuizen in het centrum van de stad. We vertrekken om 10.30, 12.30 en 14.30 uur vanuit de hal van Parrotia. Omdat het aantal deelnemers per groep beperkt is, verzoeken we u vooraf aan te melden per mail via hurksgenootschap@gmail.com.

DSC03192

 

Kadeplein 4 is een ontwerp uit Hurks’ latere periode. In 1956 tekende hij dit gebouw als kantoor voor het Gemeentelijk Energie- en Waterleidingbedrijf. Lange tijd was het ook in gebruik door energieleverancier Essent. Sinds 2009 is het de thuisbasis van Theaterwerkplaats Tiuri. Drie theatergezelschappen zullen u op deze dag verrassen met voorstellingen.

DSC04378

 

De Sint Josephkerk – Sint Josephstraat 4 (1924) – is in Roosendaal een van de meest bekende ontwerpen van Hurks. Ook deze keer wordt het gebouw weer opengesteld voor bezoek. Diverse suppoosten staan klaar om u te vertellen over de geschiedenis van deze katholieke kerk. Kunstschilder Cor Posthumus is op deze dag in de kerk aan het werk.

DSC04574