Open monumenten, excursie en tentoonstelling

Nieuwsbrief september 2014

OPEN MONUMENTENDAG
Tijdens de komende Open Monumentendag op zaterdag 13 september zijn zowel in Roosendaal als in de omliggende dorpen weer diverse bouwwerken te bezoeken die doorgaans niet voor publiek toegankelijk zijn. Een overzicht van de opengestelde panden is te vinden op de website of in de folder die bij de VVV verkrijgbaar is.
Aansluitend bij het thema “Op reis” zal het Hurksgenootschap op deze dag in het Raadhuis op de Markt met een foto-overzicht terugblikken op de uitstapjes van de afgelopen jaren. Excursiedeelnemers Joost Mol en Sjaak Kools stelden daarvoor een aanzienlijk deel van hun fotocollectie beschikbaar.

 

EXCURSIE 5 OKTOBER NAAR OOSTVOORNE EN ROTTERDAM
Zoals al eerder aangekondigd is de datum voor de komende excursie vastgesteld op zondag 5 oktober. Inmiddels is ook het programma bekend. We vertrekken om 8.30 uur bij het Norbertuscollege en verwachten omstreeks 18.00 uur terug in Roosendaal te zijn.

In de voormiddag zullen we een bezoek brengen aan Landgoed ‘t Reigersnest in Oostvoorne. Daar zullen we zowel het landhuis als de enorme tuin en de restanten van de vuurtoren bekijken.

Reigersnest Oostvoorne

Na de lunch in het Het Nieuwe Instituut in Rotterdam bezoeken we dit museum voor architectuur, design en e-cultuur, evenals het Huis Sonneveld, de museumwoning waarin u kunt ervaren hoe het anno 1933 was om hypermodern te wonen.

Huis Sonneveld Rotterdam

In de wijk Spangen bezichtigen we het Justus van Effenblok. Dit bijzonder revolutionaire antwoord op de woningnood werd in 1922 opgeleverd en in 2010-2012 gerenoveerd.

Justus van Effenblok Rotterdam

Aansluitend worden we in het Scheepvaartkwartier rondgeleid in het Atlantic Huis, tussen 1928 en 1930 gebouwd als een van de eerste bedrijfsverzamelgebouwen van Nederland. Tegenwoordig is beneden een horecagelegenheid gevestigd en zijn de verdiepingen in gebruik als luxe woonappartementen en kantoren.

Atlantic Huis Rotterdam

De totale kosten voor dit programma komen op € 47,= per persoon. Busreis, lunch en gidsen zijn hierbij inbegrepen.
Aanmelden voor deze bijzondere dag is mogelijk tot en met 20 september via l.koets@rotoko.nl of door een briefje naar te sturen naar Brugstraat 44.
Met uw betaling via rekening nummer NL43ABNA0451031938 t.n.v. het Hurksgenootschap maakt u uw inschrijving definitief.
Omdat we ons kunnen voorstellen dat het volle programma uitnodigt tot napraten, houden we nu al rekening met een naborrel (op eigen kosten), bijvoorbeeld bij café Merks.

 

UW KAST OF STOEL WERELDBEROEMD?
Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft het Hurksgenootschap om medewerking gevraagd bij het inventariseren van meubelen in de stijl van de Amsterdamse School. In het voorjaar van 2016 wil het museum daar een grote tentoonstelling aan wijden. Bent u in het bezit van meubelen uit de vroege periode van Hurks of van een andere ontwerper uit die tijd, dan zou u het museum een groot plezier doen met een foto, voorzien van zoveel mogelijk aanvullende gegevens. Ook uw afbeeldingen van wandbetimmering, smeedwerk en glas in lood in Amsterdamse Schoolstijl zijn van harte welkom.

We zien u graag op 13 september en op 5 oktober!

Met vriendelijke groet namens het Hurksgenootschap,
José Notenboom

 

, , , , ,