Nieuwsbrief juni 2012
Excursie Den Haag
Zondag 22 april toog het Hurksgenootschap naar Den Haag, met in het gezelschap veel trouwe deelnemers, maar gelukkig ook diverse nieuwe belangstellenden. Architect Hans van Daal, die ons vorig jaar in Hilversum rondleidde, was ook deze dag weer onze gids.
Het villapark Marlot stond op ons verlanglijstje. Hans van Daal wist daar een dagvullend programma omheen te bouwen met veel aandacht voor de ontwikkeling van Den Haag tijdens het Interbellum. Woonhotels vervulden daarin een belangrijke rol. Deze woonvorm – zelfstandig wonen met de luxe van gezamenlijk personeel – is heel kenmerkend voor Den Haag, maar komt elders in het land nauwelijks voor.
Ook Alice Roegholt, directeur van Museum Het Schip in Amsterdam, sloot zich bij de groep aan. Velen kennen haar nog van onze eerste excursie in 2007. Zij adviseerde iedereen bij een eventueel later bezoek aan Den Haag nog eens te gaan kijken naar het trappenhuis van De Bijenkorf, dat zeer de moeite waard is vanwege de authentieke glas-in-loodramen en op iedere verdieping beeldhouwwerk van een andere kunstenaar.
We sloten de dag af met een bezoek aan Papaverhof, een rijksmonument, bestaande uit ruggelings geschakelde middenklassewoningen naar een ontwerp van De Stijl-architect Jan Wils.
Een verkeerd geparkeerde auto was er de oorzaak van dat buschauffeur Bert zich in een Haagse woonwijk volledig klemreed. Hurksgenoten bewezen spontaan samen sterk te zijn en zetten de “wilde” Rover een eindje opzij.
Amsterdam ontdekt West Brabant
Museum Het Schip in Amsterdam heeft West Brabant ontdekt. Het museum over bouwkunst in de stijl van de Amsterdamse School heeft plannen excursies in deze regio te organiseren.
Nieuw bezoekerscentrum Museum Het Schip
Museum Het Schip in Amsterdam richtte zich tot voor kort op de hoogtepunten van de Amsterdamse School stijl in de Spaarndammerbuurt.
Op 31 mei opende het museum een nieuw bezoekerscentrum in het Dageraadcomplex in het beroemde plan Zuid van Berlage. Vanaf 1918 realiseerde woningbouwstichting De Dageraad hier winkelruimtes en driehonderd volkswoningen naar een ontwerp van architecten Michel de Klerk en Piet Kramer. Een van die winkelruimtes, op de hoek van de Burg. Tellegenstraat en de P.L. Takstraat, is nu in gebruik genomen als bezoekerscentrum met informatie over het plan Zuid en zal wekelijks op zondag van 11.00 tot 17.00 uur (en op andere dagen op afspraak) geopend zijn en fungeren als vertrekpunt voor rondleidingen door de wijk.
Hurks verfilmd
Ruud Scheidel van de Roosendaalse amateurfilmclub ERSA heeft deelgenomen aan de Brabantse Filmmanifestatie 2012 met de documentaire “Kenmerken van architect Jac Hurks in Roosendaal en omgeving”. De ruwe versie van de film bevatte een kijkje in diverse gebouwen en interviews met de gebruikers. Omdat de strekking van hun verhalen grotendeels met elkaar overeenkwam, besloot de filmer veel van het commentaar in de definitieve versie te laten vervallen. Uiteindelijk bleek dat voor de jury het enige minpunt te zijn aan de film. Scheidel kreeg hiermee een bronzen waardering. Een beschrijving van de film en het volledige juryrapport is te vinden op http://www.nb80.nl/juryrapporten/Juryrapport%20BFM%202012%2012_Kenmerken%20van%20Architect%20Jac%20Hurks.pdf
Op 23 september wordt de film vertoond in het City Theater in Roosendaal. Die dag zullen ook andere ERSA-documentaires vertoond worden, waaronder een die afspeelt op de Gerda Hoeve van architect Hurks in Schijf.