Nieuwsbrief april 2013

 

 

 

 

Nieuwsbrief april 2013

Het Expressionisme in West Brabant

Het Hurksgenootschap presenteert in mei een afwisselend cultuurprogramma op een verrassende locatie. Het atelier van Richard Roland Holst op de Buisse Hei, door de kunstenaar zelf gebruikt tot zijn dood in 1938, is grondig gerestaureerd. Dit architectuurpareltje zal het decor zijn voor een serie muziek-, theater- en filmvoorstellingen.


·         Excursie Roosendaal en Buisse Hei

Ook van buiten de regio is al belangstelling getoond. Het Schip – het architectuurmuseum dat zich richt op de bouwstijl van de Amsterdamse School – zal voor liefhebbers vanuit Amsterdam een excursie organiseren in en rond Roosendaal. Ook het atelier op de Buisse Heide en de nabij gelegen Herenkamer en Angorahoeve maken daar deel van uit. Deze excursie op zondag 5 mei is nog niet helemaal volgeboekt. Belangstellenden die om 10.30 uur willen aansluiten op het adres Brugstraat 23 in Roosendaal, kunnen zich aanmelden via http://www.hetschip.nl/nl/component/content/article/24-nederlands/rondleidingen/diversen/240-excursie-roosendaal


   

 

Vervolgens bent u in het atelier op het adres Roosendaalsebaan 19, 4885 KC  Achtmaal, welkom bij onderstaande activiteiten:


·            Film op de Buisse Hei

Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, zal filmclub ERSA er een doorlopende filmvoorstelling houden. Wie alles wil weten over de geschiedenis van het atelier, de restauratie, de verwoestende brand en de wederopbouw, moet deze dag zeker komen kijken. Daarnaast zal er ruimte zijn voor sfeerbeelden bij de ingesproken gedichten van Henriëtte Roland Holst. Tussen 11.00 en 17.00 uur worden de films meerdere keren vertoond. Het programma wordt ter plaatse aangekondigd. Tussendoor wordt er regelmatig gepauzeerd om het publiek de gelegenheid te geven naar binnen of buiten te lopen. Diezelfde dag zal er ook continu een fotopresentatie te zien zijn over de Amsterdamse School in West Brabant.

Om 12.30 en om 14.30 start er tevens een wandeling door de omgeving onder begeleiding van een VVV-gids.


·         Theater op de Buisse Hei

Op zaterdag 11 mei gaat Guusje van Tilborgh met haar publiek terug naar de tijd van Richard Roland Holst. Deze Vlaamse televisie- en theateractrice, in Nederland vooral bekend van haar rol als Nicole Stevens in de tv-serie “Oppassen”, brengt de theatermonoloog “Dank u, Heren” en kruipt daarmee in de huid van vijf vrouwen die een belangrijke rol speelden in het leven en werk van de schrijver Willem Elsschot. Tekstschrijver Erik Vlaminck werd voor dit werk bekroond met de letterkundige Prijs van de Provincie Antwerpen 2008. De voorstelling begint om 17.00 uur, entree € 17,50.

Aansluitend is het vanaf 18.30 mogelijk aan te schuiven voor een maaltijd met streekgerechten, bereid door kok     Peter Kesseler. Het aantal plaatsen daarvoor is beperkt. Reserveren is dus noodzakelijk. Deelname kost € 20,=.            

Aanmelden kan bij vanoorschot@ojvadvocaten.nl

 

·         Muziek op de Buisse Hei

De volgende dag, op zondagmiddag 12 mei, van 14.00 tot 17.00 uur, is het atelier het decor voor een muzikale uitvoering door professionele muzikanten en gevorderde amateurs uit de regio. Docerend musicus Rian van de Bemd stelde hiervoor een gevarieerd programma samen van diverse componisten, onder wie een aantal tijdgenoten van Richard Roland Holst. Daarnaast is er ook ruimte voor middeleeuwse klanken en Ierse volksmuziek. Maar ook hedendaagse filmmuziek en zelfs de Amsterdamse Grachten zullen passeren. Uitvoerenden zijn het barokensemble Ricercata Dolce o.l.v. Rian van de Bemd, celliste Wendela Papillon en diverse gevorderde amateurpianisten. Ook hier worden regelmatig pauzes ingelast voor publiekswisselingen.

http://www.blokfluit-pianoles-roosendaal.nl/101266638

 

Achtergrondinformatie over de restauratie van het atelier vindt u hier:

http://www.bndestem.nl/regio/breda/atelier-roland-holst-is-mooier-dan-ooit-1.137327#content

 

Wie niet genoeg kan krijgen van de Buisse Hei en het atelier, kan terecht in het Van Gogh huis in Zundert. Daar is nog de hele zomer de expositie Roland Holst & De Buissche Heide te bezoeken, zie http://www.vangoghhuis.com

 

Excursie najaar

Ondertussen worden er al plannen gemaakt voor een volgende activiteit.

In het najaar, vermoedelijk in oktober, staat een excursie naar Zuid-Holland op het programma. Een van de projecten die daar zeker bezocht gaan worden is Het Reigersnest (1921) in Oostvoorne, een landhuis met organische vormen naar het ontwerp van de architecten Vorkink en Wormser. Zodra er een datum vastligt en het complete programma bekend is, wordt u daarvan op de hoogte gesteld.