In Memoriam Jan van den Bouwhuijsen

Deze week overleed Jan van den Bouwhuijsen. Door zijn betrokkenheid bij veel culturele activiteiten was hij een bekende persoonlijkheid in Roosendaal.

Jan van den Bouwhuijsen

Zijn werkzame leven begon Jan als docent tekenen aan de Michel Mavo. Daarna was hij lange tijd als docent schoonschrijven verbonden aan de kunstacademies in Breda en ’s Hertogenbosch. Daarnaast vond hij, dankzij zijn brede interesse, altijd tijd voor het verspreiden van zijn enorme kennis van verschillende facetten van de Roosendaalse historie.

De Heemkundekring en het Tongerlohuys hebben vele jaren van zijn wetenswaardigheden mogen profiteren. Als lid van de Stichting Beeld hield hij een vinger aan de pols als er onzorgvuldig werd omgegaan met monumenten. Met Stichting Keerpunt waakte hij over de leefbaarheid in Roosendaal.
En sinds de oprichting van het Hurksgenootschap is Jan ook voor ons een vraagbaak geweest voor alles rond architect Jac Hurks. Bij de bijeenkomst op 21 oktober jongstleden, waarbij we de 125ste geboortedag van Hurks en de 80ste verjaardag van Jan van den Bouwhuijsen vierden, schonk Jan het genootschap nog de originele hoge hoed van de bouwmeester zelf.

Het geloof liep als een rode draad door Jan’s leven. Als zesjarig jongetje begon hij zijn liturgische loopbaan als misdienaar in het klooster Mariadal. In 1947 sloeg hij zijn vleugels uit naar de Antoniuskerk en Don Bosco en vervolgens was hij 25 jaar als hoofdacoliet verbonden aan de Kruiskerk.

Dank je wel Jan, voor al je mooie verhalen.