Filmavond

Op donderdag 11 december  vanaf 19.30 uur presenteert het Hurksgenootchap een filmavond in de zaal van ERSA in het voormalig klooster Mariadal aan de Vincentiusstraat in Roosendaal.
 
In het voorprogramma wordt de architectuurfilm “Wonen in Schoonheid” vertoond. Daarin laat Beatrijs Bergmans zien hoe het bijna honderd jaar na de bouw van het Dageraad-complex in Amsterdam-Zuid is om hier te wonen. De documentairemaakster is zelf bewoonster van dit huisvestingsproject voor de laagstbetaalden. In haar film onderzoekt ze of de idealen van toen – ruime en hygiënische woningen – ook in 2013 nog gelden, maar ook hoe de bijzondere architectuur nu ervaren wordt. Aan de hand van verhalen van vroeger en nu schetst ze een beeld van de bijzondere ontstaansgeschiedenis van wat “Het paleis voor de arbeiders” wordt genoemd.
 
De tweede film die op deze avond wordt vertoond, kreeg de subtitel “Ligakoeken op de Noordpool” mee en heeft daarmee een duidelijke verbinding met Roosendaal. Leonard van Woensel zal daarover in zijn inleiding een nadere toelichting geven. Over de inhoud van de film alvast het volgende:
De Brabantse cineast Frans Mouws raakte zo geboeid door de lotgevallen van de Tilburgenaar Sjef van Dongen dat hij in de film “De vergeten Held” de reddingsaktie reconstrueerde waaraan Van Dongen in 1928 had deelgenomen. In dat jaar verongelukte de Italiaanse luchtmachtgeneraal Nobile met zijn luchtschip “Italia” op de terugweg van zijn Noordpoolvlucht. Bij de enorme zoekaktie die toen op touw werd gezet, trok de toen op Spitsbergen verblijvende Sjef van Dongen met zijn door poolhonden getrokken slee over het ruwe poolijs op zoek naar bemanningsleden die een provisorisch kamp op het ijs hadden ingericht en wier positie bekend was uit hun nood-oproep over de radio.
Sjef raakte bij zijn barre tocht echter in de problemen en werd uiteindelijk zelf gered door watervliegtuigen die hem zochten. Een bijzondere rol hierbij heeft de voorloper van de Liga-fabriek gespeeld. Die stuurde namelijk een zending beschuiten naar het noorden, bedoeld om door vliegtuigen boven de plaats des onheils te worden gedropt.
 
Toegangsprijs € 5,=.
Parkeren in de omgeving van station en Norbertuscollege is vanaf 18.30 u gratis. 

, , , , , , , , , ,