Filmavond Margaret Staal-Kropholler

 

 

 

DOCUMENTAIRES NEDERLANDS’ EERSTE VROUWELIJKE ARCHITECT

Enkele weken geleden ging op het AFFR – Architecture Film Festival Rotterdam – een documentaire in première over Margaret Staal-Kropholler, de eerste vrouwelijke architect in Nederland. Het Hurksgenootschap heeft deze documentaire geboekt voor vertoning in Roosendaal. Op donderdag 12 december a.s. zal videoclub ERSA in de grote zaal van het voormalig klooster Mariadal twee films presenteren waarin het werk van deze baanbrekende architecte centraal staat.

 

 

Margareta Staal-Kropholler (1891-1966) hechtte veel waarde aan het samengaan van functionaliteit en schoonheid. Ze streefde naar een praktische inrichting van de woning om zo het huishoudelijk werk tot een minimum te beperken. Met haar vrouwelijke kijk op het bouwen leverde ze een belangrijke aanvulling op het mannenbolwerk van de architectuur.

Veel teksten die zij schreef voor lezingen zijn bewaard gebleven. Daarmee krijgen we in de 50 minuten durende documentaire “Vanuit den gezichtshoek der Bruikbaarheid” een toelichting van de architecte zelf. Familieleden belichten haar persoonlijke kant en renovatiearchitecten vertellen hoe zij haar gebouwen bewoonbaar houden in de moderne tijd.

  

 

Onder de West-Brabantse architectuurliefhebbers is Margaret Staal-Kropholler bekend als de schepper van het atelier van beeldend kunstenaar Richard Roland Holst op de Buisse Heide bij Achtmaal. In de tweede film die vertoond wordt zien we de restauratie van dit gebouw in 2011, gevolgd door een verwoestende brand op de dag van oplevering en vervolgens een wederopbouw, samengevat in een 40 minuten durend document.

De filmzaal in Mariadal opent op 12 december om 19.30 uur. Om 20.00 uur start het programma met een korte inleiding. Na afloop is er nog tot 22.30 uur gelegenheid om na te praten.

Toegang € 5,=. Parkeren in de omgeving (bij het Norbertuscollege en bij het station) is vanaf 18.30 uur gratis.

, , , ,