Filmavond 9 december

Op woensdag 9 december verzorgt het Hurks Genootschap een filmavond. We zijn dan te gast in de bioscoopzaal van ERSA in het voormalig klooster Mariadal, Vincentiusstraat 7.

Op het programma staan vier documentaires:

Turf, het bruine goud van Roosendaal
Turfwinning was in de voorbije eeuwen een belangrijke economische bron in West-Brabant en de Noorder-Kempen. De in die tijd gegraven turfvaarten bepalen nu nog het landschap. Ook het stratenplan van Roosendaal vindt daarin zijn oorsprong.
(12 minuten)

Huis van Kropholler, architect met passie
Deze film belicht één van de werken van Alexander Kropholler (1881-1973).
Terwijl in de eerste helft van de twintigste eeuw veel architecten zich lieten leiden door nieuw opkomende stromingen als Art Nouveau en Nieuwe Zakelijkheid, bleef Kropholler trouw aan de Hollandse bouwtraditie en de rationele stijl van Berlage.
Hij werd gerespecteerd om zijn traditionele bouwstijl. Eenvoud en baksteen stonden in zijn ontwerpen centraal. Anderzijds werden steunberen en trapgevels extra uitvergroot.
In deze film zien we hoe het Raadhuis in Waalwijk naar zijn ontwerp gemodelleerd werd en zien we de nieuwe functie die het gebouw enkele jaren geleden kreeg.
(11 minuten)

100 jaar Wonen in Amsterdam
Het 100-jarig bestaan van Eigen Haard was in 2009 aanleiding om bewoners die vijftig jaar of langer huren van deze woningcorporatie in het zonnetje te zetten.
Met oude sfeerbeelden en muziek van toen wordt het straatleven in Amsterdam belicht.
(13 minuten)

Das Jahrhundert des Le Corbusier
Vijftig jaar na het overlijden van Le Corbusier (1887-1965) blikken we met een Duitstalige documentaire terug op het wereldwijde oeuvre van deze Frans-Zwitserse architect en stedenbouwkundige. In zijn visie moest het menselijk geluk centraal staan. Het gebruik van nieuwe materialen en technieken was de sleutel tot nieuwe bouwvormen en -mogelijkheden. De hemel, de bomen, staal en beton beschouwde hij als wezenlijke elementen voor stedenbouwers van zijn tijd. Met zijn werk had hij zoveel invloed in de bouwwereld, dat hij ook wel de “architect van de twintigste eeuw” genoemd wordt. (53 minuten)

Aanvang 19.30 uur. (Inloop vanaf 19.15. Om 19.30 sluit de deur.)
Entree € 5,=.
Parkeren kan bij het station en het Norbertuscollege.

 

, , , , , , , , , , , ,