Restauratie Hurkskerk nadert einde

déWeekkrant.nl

Groot Roosendaal

Restauratie kerk is al bijna voltooid


  • 18 mei 2011

Door: John Braat

ROOSENDAAL – De restauratie van de kerk, die twee jaar duurde, wordt op zaterdag 18 juni met een feestelijk programma afgesloten. De kerk is dan weer het middelpunt van de wijk.

Een ander markant gebouw in de wijk, de oude Sint Josephschool ( 1924 ), is na de nieuwbouw aan de Meidoornlaan, afgebroken en het vroegere St. Josephhuis ( 1929 ), nu buurthuis Keyenburg, is door de vele verbouwingen niet meer het gebouw van weleer. Van het St. Josephklooster in de van Gilselaan is alleen een stukje van de voorgevel blijven staan. Dit was een goede reden om de Josephkerk een monumentale status te verlenen en te behouden voor het erfgoed van Roosendaal. In 1917 werd voor de kerk de benodigde grond aangekocht van de familie van Gilse. Op 4 februari 1923 werd in het bisdom Breda de oprichting van een nieuwe parochie in Roosendaal aangekondigd. Op 27 februari 1923 werd H. van Mierlo, kapelaan van de Antoniusparochie in Den Hout, benoemd tot Bouwpastoor. H. Van Mierlo, zoon van een gerenommeerd bankier, is op 02-01-1893 in Breda geboren en werd op 25-05-1918 tot priester gewijd. Hij verzocht de architecten J. Hurks en W. Vergouwen het om een kerk te ontwerpen. W. Vergouwen was toen al een bekend architect in Roosendaal en Hurks was een beginnend architect die zich liet inspireren door de Amsterdamse School. Het eerste ontwerp, een kerk voor duizend gelovigen, viel duur uit en moest op een aantal punten aangepast worden. Hierna kon het werk aanbesteed worden en uiteindelijk mocht aannemer M. Bakkeren uit Princenhage de kerk bouwen. De kerk, gebouwd in de vorm van een kruis, werd in iets meer dan een jaar opgetrokken en werd op 20-10-1924 door bisschop P. Hopmans ingewijd. Bijzonder in de kerk is de koepel met een doorsnede van 18,8 meter. Het hoofdaltaar, marmer en brons, is afkomstig uit de ateliers van de firma Cuypers te Roermond. Na de inwijding van de kerk was het interieur nog lang niet af. In 1934, bij het zilveren priesterjubileum van H. Van Mierlo, werd door de parochianen, als cadeau, geld ingezameld voor de muurschilderingen van de triomfboog boven het hoofdaltaar en het priesterkoor. De familie van Van Mierlo schonk de schilderingen van het Maria en Josephaltaar. De schilderingen werden door Wijnand Geraerdts, die in 1935 ook de Kruisweg schilderde, aangebracht en na tien jaar was de kerk eindelijk voltooid.
De tientallen vrijwilligers en het bestuur, die het geld ingezameld hebben voor de restauratie, kunnen trots zijn op het eindresultaat.